Leren jongleren wil je natuurlijk niet zomaar. Het kan zijn dat je in het circus wilt gaan werken omdat je ouders hier werken of omdat je naar een circus toe bent geweest en helemaal weg bent van het jongleren. Dan is het tijd om het jongleren jezelf eigen te gaan maken. Het eerste waar aandacht aan wordt besteed als je wilt leren jongleren zijn de ballen, de ringen, de kegels, de messen en de fakkels. Maar dat is nog niet alles, er zijn nog een aantal disciplines die jongleurs zichzelf eigenmoeten maken als zij aan de slag willen. Er moet dan gedacht worden aan draaiende borden, poi, sigaardozen, vuurspuwen, voetbaljongleren, diabolo, devilstick en contactjongleren. Het zijn allemaal verschillende manieren van jongleren en als jij jezelf deze eigen hebt gemaakt dan kun je ook op gaan treden voor een groot publiek.

Festivals van jongleren
Er zijn verschillende festivals waar mensen het hele jaar door voor trainen als het over jongleren gaat. Zeker in Europa en in Amerika worden er veel jongleerfestivals gehouden. Soms zijn het erg grote evenementen, soms wat kleiner, maar het gaat er om dat de jongleurs bij elkaar komen en het tegen elkaar op gaan nemen. Vaak horen bij deze festivals ook workshops, hier kan van alles geleerd worden, te denken aan een show, een open podia, aan games en aan parades. Er zijn in Nederland ook twee bekende festivals als het over jongleren gaat, namelijk Nederlands jongleerfestival (NJF) en het Europees jongleerfestival (EJC). Ieder jaar kunnen er nog steeds nieuwe mensen mee gaan doen aan deze festivals. Er zijn ook mensen die hier al jarenlang aan mee doen, zeker de mensen van het jongleren van het circus, zij hebben veel ervaring, oefenen dagelijks en nemen het daarom graag op tegen anderen. Maar zij leren het vak ook graag aan nieuwelingen. Mensen kunnen tijdens een festival eens proberen hoe het jongleren hen bevalt. Als dit nou iets is wat zij leuk vinden dan kunnen zij hier direct gebruik van maken en deze vaardigheid zichzelf aan gaan leren.

Waar leren jongleren?
Als je wilt leren jongleren dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt het jezelf aan gaan leren, maar je kunt ook op les gaan. Je bent heel goed af als je les krijgt van iemand die al jaren aan het jongleren is in het circus. Deze mensen hebben namelijk al zoveel ervaring op gedaan, dat zij verschillende technieken kennen om het jou aan te leren. Je moet geduld hebben als je het jongleren aan wilt leren, leren jongleren is namelijk niet iets wat je even in een minuut doet. Geduld, motivatie en doorzettingsvermogen, drie vaardigheden die je nodig hebt om het jongleren jezelf eigen te kunnen maken. Ook kinderen kunnen aan de slag met het leren jongleren, als zij de handigheid eenmaal te pakken hebben kan het zijn dat zij heel ver kunnen komen. Ook zij kunnen dan als zij dat leuk vinden mee gaan doen aan de festivals, maar eerst eens leren jongleren en wie weet kun je een keer in het circus mee gaan doen!