Jongleren is een sport waarbij je een bal, kegel of bijvoorbeeld een bord in de lucht gaat gooien, deze vang je ook weer op. Het gaat over het manipuleren van objecten. Het is echter lastig om het begrip jongleren uit te leggen, bij jongleren denken de meeste mensen aan een circus. Het is namelijk een van de circusvaardigheden die je kunt leren als je bij het circus wilt gaan werken. Je kunt ook jongleren met bijvoorbeeld een diabolo, sigarendozen en noem het allemaal maar op. Jongleren is een vaardigheid die je kunt leren met verschillende voorwerpen. Je kunt ook verschillende voorwerpen door elkaar heen gebruiken als je gaat jongleren. De  mensen die jongleren zijn erg serieus met deze sport bezig. Je moet jezelf namelijk goed concentreren op deze vaardigheid. Als je er even niet bij bent met je gedachten dan kun je de voorwerpen al laten vallen.

Trainen voor het jongleren
Als je gaat jongleren is het belangrijk dat je urenlang gaat trainen. Je kunt iedere dag even oefenen zodat je de techniek onder controle krijgt. Je kunt beginnen met twee ballen, dan kun je het ophogen met drie ballen en dan met vier ballen. Je kunt een wedstrijdje gaan doen met andere jongleurs om te ontdekken wie de meeste ballen kan gebruiken bij het jongleren. Jongleren kan ook als patroon gezien worden. Het gaat niet alleen maar om het omhoog gooien en het weer opvangen van de voorwerpen. Er moet ook een continu patroon worden gevormd, het meest bekende patroon hierbij is de cascade. Hierbij heb je minimaal drie ballen nodig. De eerste baal gooi je in de lucht richting de andere hand, als deze het hoogste punt heeft bereikt dan wordt de volgende bal in de tegengestelde richting gegooid, maar dan er onderdoor. Dan gaat de volgende bal daar weer onderdoor en zo wordt het continu gespeeld. Jongleren is een vak op zich, je hebt daarom de tijd nodig om dit te gaan leren.

Jongleren en zijn geschiedenis
Jongleren is al eeuwen oud. Hoe oud het precies is weet niemand. Het is ieder geval al zo oud als de muurschilderingen in Egypte. Ook rondreizende kunstenaars maakten hier in die tijd gebruik van. Een groot doorzettingsvermogen was hierbij van groot belang, maar ook was het van belang dat men voor een publiek op kon treden. Andere mensen wilden graag weten waarom je voorwerpen in de lucht gooide en hoe je dat hebt geleerd. Maar het geheim werd niet vrij gegeven, het was een kunst als je het kon en daar kon men dan weer geld mee verdienen.  Tegenwoordig is het geheim van jongleren wel vrij gegeven, maar toch is het een hele kunst om het onder de knie te krijgen. Oefening baart kunst en zeker bij jongleren heb je motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Als je het echt wilt leren zijn er speciale cursussen waar je het kunt leren. Daar kun je dan een of twee keer in de week naar toe gaan en dan kun je deze vaardigheid jezelf eigen maken. Misschien kun jij later wel op gaan treden voor een groot publiek.